Gysinge bruk

"Det vita bruket" Gysinge är idag ett populärt resmål. Läget invid den forsande Dalälven är mycket naturskönt, och bruksmiljön räknas som en av Sveriges finaste. Här finns åtskilligt att se och göra, under hela året.

Gysinge grundades på 1660-talet, vallonsmidet infördes i slutet av århundradet och bruket utvecklades successivt till ett av de största i landet. En av brukspatronerna var Eva Höök som ledde bruket i över 40 år i början av 1700-talet. Den ståtliga herrgården med sin välskötta park, långa rader av arbetar- och smedsbostäder, kallbadhus, orangeri, värdshus, brukshandel, magasin och smedja är bara några av de många bevarade byggnaderna på bruket.

I teknikhistoriska kretsar är Gysinge världsberömt! I slutet av 1800-talet fick de gamla järnbruken allt svårare att klara sig ekonomiskt. I Gysinge försökte brukspatronen Benedicks möta krisen med att satsa på ny teknik. Och år 1900 lyckades ingenjör F A Kjellin för första gången smälta järn med hjälp av elektricitet. Elektrostålugnen gjorde stålframställningen mindre beroende av kol och både enklare och billigare. Kjellinska ugnen är idag ett museum.

I Naturum Färnebofjäden får du veta allt om djurlivet och natur- och kulturlandskapet i Färnebofjärdens nationalpark. Naturumet är inrymt i brukets gamla fähus och kalkbod och har ett perfekt läge precis intill Gysingeforsarna. För natur- och fiskeentusiaster erbjuder bruket fina möjligheter. På Granön finns en engelsk park med många ovanliga trädarter. Smedsbostaden intill bruksgatan visar hur en smedsfamilj bodde.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Bruksområdet
Är tillgängligt för besök på egen hand året om.

Smedsbostaden
För visning av smedsbostaden kontakta Gysinge Hantverk, 0291-21005, ulla@gysingehantverk.se.

Naturum Färnebofjärden

Våra öppettider

Maj - Augusti Dagligen kl. 10-17

September Dagligen kl. 11-17 

Oktober - December 

Ons, lör, sön kl. 11-16

Höstlov v 44  Dagligen kl. 11-16

19 december – 31 december  Stängt


Aktiviteter

-

Hitta hit

N 60° 17,378' E 16° 53,107'

Gysinge ligger vid Dalälven längs Tidernas Väg, väg 272.

Ett tips för dig som kommer söderifrån:
Sväng av väg 56/272 redan vid skylten "Färnebofjärdens nationalpark", några kilometer före den ordinarie avfarten till Gysinge. Då kommer du in på en äldre väg som leder fram till Gysinge genom det vackra ölandskapet i Dalälven och via ett par smala broar över älvströmmarna.


Tillgänglighet 

I stort sett god framkomlighet.


Hemsida

www.gysingebruk.se


Kontakt

Gysinge Bruk AB
Telefon: 0291-21051Turistinformation

Ulla Lövgren, Gysinge Hantverk
Telefon: 0291-21005
E-post: ulla@gysingehantverk.se
 

Tips!

Ta en promenad runt på området och besök de många utställningarna, handla hantverk och slöjdvaror – eller gå på smideskurs – på Gysinge Hantverk.

Gysinge Centrum för Byggnadsvård ligger på promenadavstånd och är ett givet besöksmål för den händige och byggnadsintresserade.

I Kafé Nyfiket eller Café Hyttan dricker du gott kaffe med nybakat bröd. På Gysinge Wärdshus kan du både bo, äta och hålla konferens – året om. I Bagarstugan kan du köpa nybakat bröd.