Högbo bruk

Kulturhistoria, sevärdheter, aktiviteter, natur, friluftsliv och shoppning – på ett och samma ställe. På Högbo bruk.

Järnbruket anlades 1634 av några lokala bönder och drevs först i en liten skala. På 1650-talet byggde Olof Larsson och Jacob Andersson Höök en ny hammarsmedja. En masugn anlades också vid sjön Edsken 6 mil västerut. Nu började omvandlingen till ett riktigt järnbruk. Under nästan hela 1700-talet hade Högbo bruk kvinnor som bruksägare, i början av seklet systrarna Elisabeth och Catarina Bröms och i slutet Catarina Cederström som var änka efter Hans Hierta.

Det var när Göran Fredrik Göransson var ägare till Högbo bruk som han gjorde sina experiment med den nya bessemermetoden vid Edske masugn. Den 18 juli 1858 lyckades han. Under en kort period vidarebearbetades det nya bessemerstålet i Högbo. När Sandvikens Jernverk stod klart 1862 flyttades ståltillverkningen dit och järnbruksepoken var över.

De två herrgårdarna, smedstugorna, kvarnen och hammaren ger Högbo dess karaktär idag. I bruksparken går en trevlig promenadväg längs ån och bruksdammen.

Men framför allt är Högbo bruk ett fritidsområde med fina möjligheter till rekreation och aktiviteter ute i naturen. Här finns bland annat en äventyrsbana, badplats, lekpark och golfbana, kanot- och vandringsleder, löpspår och skidspår. Redan på hösten kan du åka skidor på ett konstfruset skidspår.

Bo kan du göra på Högbo brukshotell eller på vandrarhemmet och äta och fika på brukshotellet, i Högbo Qvarn eller på Gruvstugan.

På Högbo bruk finns många hantverkare och konstnärer. I gamla klensmedjan hittar du idag konstsmeden Sme' Johan, vid Öfre Hammaren en glashytta där Björn Steijner tillverkar bruks- och konstglas. LenaOrange gör handtryckta tyger och i Keramikgalleriet hittar du stengods.

Björk & Berries är Skandinaviens enda doftdesigncenter och en av få parfymtillverkare i världen som arbetar med enbart naturliga dofter. Här kan du både shoppa och få en guidad visning.

Valborgsmässoafton och midsommar firas på traditionellt vis. Högbodagarna i augusti och julmarknaden är några andra publikdragande evenemang.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Bruksområdet
Är tillgängligt för besök på egen hand året om.
 

Aktiviteter

-

Hitta hit

N 60° 40,266' E 16° 48,760'

Högbo bruk ligger längs väg 272, Tidernas väg, 6 km norr om Sandviken.

 
Tillgänglighet  rullstol.jpg

I stort sett god framkomlighet.

Kontakt

Telefon: 026-24 21 00, 026-24 21 35
E-post: hogbobruk@sandviken.se