Jädraås bruk

Hela byn är en sevärdhet.

Redan på 1600-talet grundades Ockelboverken, en stor företagsgrupp med järnbruk i Åmot, Brattfors och Åbron. Verksamheten i Jädraås kom igång först 1857 men expanderade sedan kraftigt, delvis på de övriga brukens bekostnad. Den ståtliga hyttan uppfördes 1905-15. Anläggningen var mycket stor för sin tid.

På 1930-talet upphörde järnframställningen. Smedjan var igång ytterligare några år. Sedan tog skogsbruket över som huvudnäring i Jädraås.

Tack vare energiska bybor har det förfallna bruket nu rustats upp och räddats för framtiden. Två masugnar, fyra rostugnar och blåsmaskiner är kvar i hyttan. I smedjan står tio lancashirehärdar.

Jädraås är fyllt av minnen från en sedan länge försvunnen tid. Platsen är sevärd, både under sommarsöndagarna när tågtrafiken är igång, hyttan öppen och det är fullt av liv och rörelse, men också resten av året när det mesta ruvar stilla och övergivet.

Strax utanför bruket ligger Skogsarbetarbyn från början av 1950-talet, ett av arkitekt Ralph Erskines verk i Gästrikland. Det lilla bostadsområdet är en arkitektonisk pärla och mycket sevärt.

I omgivningarna finns fina möjligheter till bad, fiske, vandringar och rekreation ute i naturen. En 12 km lång skyltad vandringsled är iordningställd längs den gamla Malmvägen från Kolkilampi till Jädraås. Här fraktades malmen före järnvägens tid.

Jädraås är också en finnmarksmiljö. Här finns många lämningar och minnen efter skogsfinnar som flyttade till området på 1600-talet.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Bruksområdet
Är tillgängligt för besök på egen hand året om.

Hyttan

Är öppen för egen vandring kl. 11-16 alla söndagar under perioden 13 juni – 29 augusti. Infoskyltar finns på platsen.

Aktiviteter

-

Hitta hit
 
N 60° 50,469' E 16° 27,937'

Från Sandviken och Kungsgården, kör mot Järbo och Kungsberget och därifrån vidare till Jädraås. Från Ockelbo, väg 272 söderut, avtagsväg västerut mot Jädraås.

Tillgänglighet  rullstol.jpg

Svårtillgängligt inne i hyttan.

Hemsida
 
www.jadraas.se

Kontakt

Telefon: 0297-45123
Mobil: 073-068 56 26
E-post: n.henningsson@telia.comSevärt i närheten!

Jädraås-Tallås järnväg
 
Tallbo
 
Wij Trädgårdar