Länsmuseet Gävleborg

Länsmuseet Gävleborg har en av landets finaste samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. I museibyggnaden på Södra Strandgatan 20 i Gävle ser du omkring 300 verk av de allra främsta inom svensk konst.

I flera av museets kulturhistoriska utställningar möter du vår industrihistoria – från järnåldern till de moderna storföretagens tid.

Gyllene tider berättar historien om när sjöfarten under 1800-talet gör Gävle hamn till den största i Sverige. Järnet skeppas ut över världen. Skeppsredare och grosshandlare sätter sin prägel på staden, men det är inte guldkantade dagar för alla. Människor överger sina hem, för att med livet som insats krypa ner i skeppens lastutrymmen och förhoppningsvis nå sina drömmars land – Amerika.

1900-talets industrihistoria möter du i utställningen Modärna tider. Genom fem framgångsrika Gävleföretag speglas tiden från 1870–1985. Här kan du se tyger från Gefle Ångväfveri, företaget som var först i Sverige med att väva skjortnylon, eller ”najjlon” som man sa. Här finns produkterna från PIX och Ahlgrens Tekniska fabrik, och inte minst det fantastiska reklammaterialet om Läkerol som spänner över 100 år. I Modärna tider låter vi dig frossa i vacker keramik från Gefle Porslinsfabrik och Bo Fajans och lyfter fram formgivarna bakom bästsäljarna och praktpjäserna.

Utställningen Spår av liv handlar om jägare, bönder och smeder och är en utställning om länets förhistoria. Den bygger på tre teman – tre tider. Här hittar du bland annat det så kallade Kråknäsjärnet – tolv ämnesjärn från omkring år 0 och två så kallade luppar eller smältor, daterade till 500-talet. Ett på många sätt unikt fynd som väckt internationellt intresse.

I den nyaste basutställningen Smaken och kapitalet möter du adelsflickan Hedvig Ulfsparre och disponenten på Hofors bruk, Per Eriksson. De kom att spela en stor roll i det tidiga 1900-talets sociala, ekonomiska och kulturella liv i Gästrikland. Per stödde Hedvigs intresse för kultur- och föreningsliv samt hennes engagemang i hemslöjdsrörelsen. Själv var han mycket intresserad av antikviteter och konst, även textil. Så kom det sig att pengar från järnframställningen i Hofors indirekt gjorde det möjligt för Hedvig att bygga upp Sveriges största privata textilsamling.

Mer information om Länsmuseet Gävleborg och utställningarna hittar du på www.lansmuseetgavleborg.se.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Tisdag, torsdag, fredag 10-16.
Onsdagar 10-20.
Lördag-söndag 12-16.
 
Aktiviteter
 
Se www.lansmuseetgavleborg.se

Hitta hit
 
N 60° 40,426' E 17° 9,001'

Åk mot Gävle centrum. Längs med Södra Rådmansgatan, direkt före Gavleån, sväng höger in på Södra Strandgatan. Länsmuseet ligger på Södra Strandgatan 20.

Tillgänglighet  rullstol.jpg

Handikappentré och hiss.

Hemsida
 
www.lansmuseetgavleborg.se

Kontakt
 
Telefon: 026-65 56 35
E-post: lansmuseetgavleborg@xlm.se