Ovako Hofors

Ovako Hofors AB är en modern stålindustri i världsklass – och med en lång industrihistorisk tradition. Ovakos anläggning i Hofors är ett helt, imponerande industrilandskap.

Bruket uppstod i slutet av 1600-talet, när den skotske affärsmannen Robert Petre byggde ut en bergsmanshytta som låg här tidigare. I nästan 20 år i början av 1700-talet leddes bruket av hans svärdotter Anna Catharina Christiernin, en av Gästriklands många kvinnliga brukspatroner. Den kanske mest kände i släkten var Thore Petre, brukspatron i början av 1800-talet och riksdagsman. Han arbetade mycket för barnens rätt att få gå i skolan, något som inte alls var självklart på hans tid.

Slutet av 1800-talet var en svår tid för järnbruken. Hofors bruk gick i konkurs och köptes 1880 av Stockholms Enskilda Bank. 1890 anställde banken Per Eriksson som disponent. Hans uppdrag var att göra Hofors bruk framgångsrikt – och det lyckades han med.

År 1904 kom Hedvig Ulfsparre till Hofors herrgård för att arbeta som Per Erikssons privata sjuksköterska. Men snart anställdes Hedvig som värdinna vid herrgården – för att ta hand om bruksdisponentens omfattande representation. Hon ”trifvdes från första stund”, blev kvar och byggde så småningom upp Sveriges största privata textilsamling. Hedvigs textilsamling finns idag på Länsmuseet Gävleborg. Utställningen Smaken och kapitalet visar ett litet smakprov.

År 1914 började bruket leverera stål till SKF i Göteborg, som 1916 förvärvade dåvarande Hofors AB. Även om Ovako Hofors idag har en annan ägare, tyska Pampus Industrie Beteiligungen, är fabriken fortfarande Europas ledande tillverkare av kullagerstål.

I Hofors arbetar idag ungefär 1200 personer med tillverkning av specialstål, rör och ringar. Läs mer om Ovako i Hofors på www.ovako.com.

Från riksväg 80 och från Storgatan inne i Hofors har man en fin utsikt över det väldiga industrilandskapet. Herrgården, konserthallen, brukshotellet och bruksparken är bara några byggnader och miljöer som finns kvar inom brukets äldre del längs Storgatan och Bruksvägen.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Ring 0290-25000 för specialvisning (året om).


Hitta hit
 
N 60° 33,147' E 16° 17,903'

Ovako industrianläggning ligger intill riksväg 80. Brukskontoret ligger norr om industriområdet strax öster om Hofors herrgård.


Tillgänglighet  rullstol.jpg

-

Hemsida
 
www.ovako.com


Kontakt
 
Brukskontoret
Olof Hjorts väg 2
813 35 Hofors

Telefon: 0290-25000