Sandvik AB

Dagens Sandvik är en högteknologisk verkstadskoncern med avancerade produkter och en världsledande position inom materialteknik. Verksamheten omfattar affärsområdena Tooling, Mining and Construction samt Materials Technology. Koncernen har 50 000 anställda med representation i 130 länder och en omsättning på 93 miljarder kronor.

Ståltillverkningen är fortfarande en viktig del i Sandviks produktion. Det finns över 800 "recept" på stål och hårdmetallblandningar. Nya tillkommer ständigt. Resultatet blir band, stång, tråd och rör, allt specialtillverkat för kunder världen över. Över 90 % av produktionen går på export.

Det hela började 1862 som en följd av Göran Fredrik Göranssons framgångsrika försök med att praktiskt tillämpa den engelska bessemermetoden. Metoden innebar i korthet att man i stället för att hamra ut föroreningar ur masugnens tackjärn, nu kunde förbränna och blåsa ut dem under högt tryck. Genom den nya metoden gick det att få fram större kvantiteter rent stål av hög kvalitet till ett lägre pris än som förut varit möjligt.

Bessemerförsöken ägde rum vid Edske masugn väster om Hofors. Den platsen förslog inte för en expansion. Inte heller Högbo bruk var lämpligt. Det nya stora järnverket anlades istället vid en sandig vik av Storsjön, intill den nydragna järnvägen mellan Gävle och Falun.

Företagets hjärta ligger kvar i Sandviken. Här finns huvudkontoret och man bedriver forskning, tillverkning och försäljning. Sammanlagt arbetar ca 6000 personer här. Hela staden är uppbyggd kring Sandvik AB. När företaget förlades hit år 1862 fanns här bara två små torp. Staden är i sig en sevärdhet, där man tydligt kan följa 1800- och 1900-talens växlande arkitektoniska stilideal, både i centrum och i kringliggande bostadsområden.

En utställning om företaget finns på huvudkontoret.

www.sandvik.se får du veta mer om dagens verksamhet och om företagets historia.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Utställningen på huvudkontoret är öppen året om.

 

Hitta hit

N 60° 37,300' E 16° 47,463'

Sandvik AB:s huvudkontor ligger i södra änden av Storgatan, i centrum av Sandviken.

 
Tillgänglighet  rullstol.jpg
 
God tillgänglighet för rullstolsburna.

Hemsida

www.sandvik.se

 
Kontakt
 
Sandvik AB:s huvudkontor
Storgatan 2
811 34 Sandviken

Telefon: 026-26000