Storbergets gruvor och Stollgången

I Storberget, vid sjön Gösken söder om Hofors, har man brutit järnmalm sedan medeltiden. Först i öppna dagbrott, och så småningom i allt djupare schakt och längs vindlande gruvgångar.

Gruvan i Storberget är den kanske mest fascinerande av Järnrikets många sevärdheter. Du går in genom Stollgången, en 265 m lång tunnel, som öppnades i slutet av 1700-talet för att leda ut grundvattnet och göra utforslingen av den brutna järnmalmen enklare.

Tunneln och gruvhålen sprängdes på den tiden med så kallad tillmakning. Berget hettades upp med eldar och kyldes hastigt med vatten för att stenblocken skulle spricka. Sedan högg man loss berget för hand med hackor och spett.

Utanför Stollgången blåser isiga vindar också den varmaste sommardag. Det är en upplevelse i sig! Nära ingången finns ett litet museum som är öppet i samband med visningarna.

Inne i gruvan, 45 meter under jord, är det mörkt, fuktigt och tyst. Här ligger isvallar och snöhögar kvar långt in på sommaren. Det skimrande ljuset från dagbrottet skapar en förtätad stämning i de delvis ihoprasade gruvsalarna, de vattenfyllda schakten och lämningarna av en hästvandring som en gång användes för uppfordring av malm.

Malmbrytningen i besöksgruvan upphörde redan på 1880-talet. Runt 1920 började man bryta på nytt, men bara under en kort tid. Storbergets sista gruva var Vingesbacke, som lades ner 1980.

Efter besöket i gruvan kan du på egen hand vandra runt uppe på berget och titta ner i de djupa, numera inhägnade schakten. Skyltar berättar mer om vad som finns att se.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

Guidade visningar. Alla besök i gruvan sker med guide vid speciella visningstider (se nedan), viss väntetid kan förekomma.


Strövområdet omkring har informationsskyltar och är tillgängligt även andra tider än visningstiderna, passa på att njuta av medhavd matsäck i en spännande miljö.


Vid besök i gruvan rekommenderas varma kläder och stadiga skor!


Öppettider 2013:
8 - 20 juni och 5 - 11 augusti kl. 14.00.
24 juni - 4 aug. kl 13.00, 14.00, 15.00.
Därutöver gruppbokning.


Pris:
Barn under 7 år gratis
7 - 15 år 20:-
Vuxna 40:-
Gruppbokning min. avg. 400 kr

Bokning via foCus 0290/29 390


Hitta hit

N 60° 31,617' E 16° 23,575'

Från Hofors, kör ca 7 km mot Torsåker. Vid golfbanan i Långnäs, följ skyltning och kör ca 2 km. Därefter till höger på en skyltad skogsbilväg, ca 500 meter.

 

Tillgänglighet  rullstol.jpg

Svårtillgängligt. Visningen avslutas vid en lång och brant trappa (250 steg), som leder upp till bergskrönet. Rullstolsburna kan dock ta sig in i Stollgången.

Hemsida

www.hofors.se

 
Kontakt

Hofors Turistbyrå
Folkets hus
Skolgatan 21
813 30 Hofors

Telefon: 0290-29 390
E-post: focus@hofors.se