Wij Trädgårdar

Nu har du hittat resmålet för dina sinnen. Wij Trädgårdar är för dig som vill uppleva och lära mer om trädgård, natur, konst, hantverk och mat – eller bara vill göra en utflykt.

Det som idag är Wij Trädgårdar var ursprungligen Wij säteri, medelpunkten i Ockelboverken som var det mest framgångsrika bruksföretaget i Gästrikland på 1700-talet, med verksamhet på flera platser i norra Gästrikland och södra Hälsingland.

Ockelboverken grundades 1671 av den skotskfödde affärsmannen Robert Petre och Sven Bröms, som var Drottning Kristinas livläkare. I början av 1700-talet drevs företaget av Sven Bröms dotter, Catarina Bröms – ”Nådig frun på Wij”. Catarina var en av tidens mest drivna och framgångsrika företagsledare. Under hennes tid utvecklades Ockelboverken till Gästriklands största bruksföretag med cirka 300 anställda – trots flera krig och besvärlig lågkonjunktur. Än idag lever historierna om Catarina Bröms kvar i Ockelbo.

Historien om Wij Trädgårdar tog sin början år 2000 då Ockelbo kommun tog kontakt med Lars Krantz och bad honom skissa på en trädgårdsanläggning vid Wij säteri. Det resulterade i en succé.

På Wij Trädgårdar kan du njuta och låta dig inspireras av både vild natur och trädgårdar som är designade av kända arkitekter och formgivare. Varje trädgård har sin egen karaktär. Besök rosenträdgården, örtagården, skogens trädgård, skuggträdgården, köksträdgården och trädgårdar som skapats av studenterna på trädgårdsmästarutbildningen här.

En nykomling är landskapsparken. Här odlas grödor som omvandlas till energi. Den ingår i projektet ”Ny energi i gamla landskap”.

Restaurangen i Trädgårdens hus erbjuder rätter som lagas av ekologiska råvaror, mycket är egenproducerat. Här finns också ett pensionatsboende precis intill rosenträdgården. För de fikasugna finns ett kafé. I trädgårdsbutiken kan du köpa med dig parkens rosor och perenner och annat som hör en trädgård till.

Turbin konsthantverk håller till i Tröskladan intill det sevärda industrimuseet Wij valsverk. Lokalen fylls i år med verk av över 20 konsthantverkare som jobbar med bland annat textil, betong, metall, keramik och glas.

 

Klicka för stor karta


Öppettider

12 maj-1 juni öppet alla dagar kl 11-16.
2 juni-12 augusti öppet alla dagar kl 10-17.
Midsommarafton stängt.
Torsdagkvällar 28 juni-9 augusti
Kvällsöppet till kl 21 med underhållning.
Restaurangen är även kvällsöppen
tisdag-lördag 26 juni- 10 augusti kl 18-21.
13 aug-9 sep öppet alla dagar kl 11-16.

 

Aktiviteter

-

Entréavgifter

95 kr. Entréavgiften ger dig ett årskort som gör att du går in gratis resten av året.

Guidad tur: 60 kr.

Hitta hit

N 60° 53,059' E 16° 42,309'

Wij Trädgårdar ligger strax söder om centrala Ockelbo. Ockelbo ligger längs väg 272, Tidernas väg.

Tillgänglighet

Gångarna mellan trädgårdarna är inte asfalterade, men klarar rullator och rullstol.

Hemsida

www.wij.se

Kontakt

Telefon: 0297-55420
E-post: info@wij.se
Bokningar: bokning@wij.se