Vad gjorde man med säden?


När man skördat säden och tröskat ut de värdefulla sädeskornen så maldes de till mjöl. Mjölet användes att göra många maträtter med. Man bakade bröd, kokade välling eller gröt.

Brödet var förr en viktig del av maten i ett hushåll. Man blandade råg- och kornmjöl. Vetemjöl var mycket ovanligt och användes bara till stora högtider.

Det vardagliga brödet var hårt och mörkt. Det var mättande och nyttigt. Man använde jäst ibland. Då var det öljäst som bildats när man bryggde öl.

Vid jul bakade man mycket bröd och det räckte ibland till påsk. Man bakade platta, kruskavlade, runda kakor med ett hål i mitten. De hängdes ofta upp på en stör i taket där de fanns nära till hands. Det nybakade brödet var mjukt men torkade efter hand.

Man bakade också runda kakor utan hål. Dessa åts alltid färska och mjuka, gärna med smör och kunde inte förvaras någon längre tid. Brödet kunde särskilt till jularna kryddas. Man använde sällan smör men ibland ost eller mesost på brödet.

Mjölet användes också till att koka välling och gröt, två viktiga maträtter i huset. Dessa fanns det många varianter av och de åts vid olika tillfällen.

 

  Det dagliga brödet. En viktig del i hushållet var jordbruket. Man odlade säd och grönsaker. Klicka på rubriken eller bilden så kan du få recept på det goda rovbrödet!