Växtfärgning


På bergsmannens tid tillverkade man allt garn själv. Man odlade lin som man bearbetade, spann till garn, färgade och vävde tyger av. Man klippte fårens ull som kardades och spanns till garn och färgades.

Att färga garn är inte svårt men mycket spännande! I naturen finner man alla färger man behöver. Man kan använda löv, lavar, rötter, bark, mossor och blommor.

Att tänka på
Innan man börjar att färga garnet måste man tänka på några saker:

  • Om du inte har eget garn, så kan du köpa ett enkelt vitt ull- eller bomullsgarn i butiken.
  • Garnet måste vara helt rent innan du börjar.
  • Innan du kan färga garnet, måste det betas. Det innebär att det tvättas ytterligare en gång i ett speciellt ämne som gör att färgen fäster bättre. Du kan använda alun och vinsten.
  • Du behöver gummihandskar, något att röra med, en våg, litermått och matskedsmått, hushållstermometer, träskedar, kniv, sekatör och klocka.

För att kunna färga garnet behöver du en stor gryta, vatten och värme. Det är bäst att använda stor gryta som man kan elda under, en pannmur. Man kan också använda ett Trangia-kök.

Vad kan man färga med?
Du kan använda många växter. Här är några förslag - prova gärna med andra växter:

Blått/lila
Indigo är en växt som inte finns i Sverige, men som kan köpas på apoteket. Den ger en stark blå färg. Om du får tag på fläderbär, ger de en brunlila färg. Blåbär ger en lila nyans.

Gult
Lökskal ger en vacker gul färg men skal från rödlök ger en orange färg. Man kan också använda löv från asp och björk, älgört och ljung. Tussilagons blad ger en gulgrön färg.

Rött
Vitmåra användes av vikingarna för att få en vacker, röd färg. Liljekonvaljens bald ger en mild aprikos nyans. Grankottar ger en rödbrun färg.

Beta garnet
100 gram torrt garn
5 liter vatten
15 gram alun

Bind först om garnhärvan på några ställen så att den håller sin form. Blöt garnet och krama ur det. Lös upp alun i lite värmt vatten och häll det i resten av vattnet. Värm upp vattnet till det är fingervarmt. Lägg i garnet. Låt allt sjuda försiktigt, inte koka, på ca 85 grader i en timme. Låt garnet svalna i vattnet. Ta upp garnet och låt det torka. Häll bort vattnet.

Snabb växtfärgning
1 liter vatten
100 gram garn/tyg
Växtdelar som ger färg

Koka upp 1 liter vatten. Fyll på med växtdelarna.
Låt sjuda, inte koka, i 10 minuter. Sila av. Lägg i garnet. Låt allt koka i 5-10 minuter. Skölj garnet och häng upp det för att torka.

Källa: Det mesta från texten samt illustrationerna är tagna från häftet Växtfärgning av Marie-Louise Alsing, 1998, Freluga handkraft.

  Lök är en av de växter man kan färga med.
Färga med lökskal. Löken ger garnet en gul färg, som kan variera i styrka.

Växtfärgat garn i många nyanser.
Vackra färger. Så här vackert kan garnet bli efter färgningen.

Garnet doppas ned i färgbadet.
Bind om garnet. Innan du betar och färgar garnet, tänk på att binda om det med snören så att garnhärvan inte löser upp sig!