Hur klädde sig männen?


Mannen hade i regel först korta och vida knäbyxor, pluderhosor, som knöts åt med ett band vid knäet och en tunika eller stor skjorta. Rocken kunde vara lite längre.

Bergsmansrock med silverknapp
Sedan övergick mannen till snävare knäbyxor som var influerade av 1700-talets mode. Han hade en väst och en rock som gick ganska långt ner. Han använde hakar och hyskor att knäppa ihop kläderna med. Det var först under 1800-talet som det blev vanligt att ha knappar i mansdräkten. Då använde bergsmannen ofta silverknappar. Rocken var typisk för bergsmännen och den kallades till och med bergsmansrock. Den var lång och mörk med just silverknappar.

Vid högtidliga tillfällen var männen klädd i svarta långbyxor, väst, skjorta och långrock med skört. Till detta bars en hög hatt.

Bergsmansyxan
Som värdighetstecken kunde mannen bära en bergsmansyxa av järn eller mässing med träskaft. Den användes som käppkrycka. Bergsmansyxan är känd i Sverige sedan 1600-talet och kommer ursprungligen från Tyskland. Den har troligtvis utvecklats ur ett hugg- och slagvapen eller vektyg att leta malm med.

Bergsmansmössan
För några år sedan gjordes ett intressant fynd i en bergsmansgård i Ovansjö socken. Vid rivningen hittades speciell mössa - sydd av sju kilar kläde med sammetsbräm runt om. Sådana mössor finns upptagna i bouppteckningar från sent 1700-talet efter bergsmän. Mössorna användes hemma. Den ovannämnda kilmössan är den hittills enda som finns bevarad.
  SkinnberedningSkinnberedning. I en bergsmans hushåll togs allt till vara. Efter slakten tog man huden och behandlade den på olika sätt så att den blev mjuk och följsam. Sedan kunde man tillverka starka förkläden till smeden eller delar i mannens klädedräkt. Man använde också läder som redskapsdelar.