Hur klädde sig kvinnorna?


 
Kvinnornas dräkt var alltid tvådelad, en kjol och en väst. Man hade först på sig en grov lång "klänning", en särk, av linne. Denna bar man alltid närmast kroppen och den kunde bli ganska smutsig. Det var vanligt att de rika också hade en särk för att skydda dyrbara tyger mot den ofta smutsiga kroppen.

Livstycke, hake och hyska
Över särken hade torsåkerskvinnan ett livstycke, en kort väst som var figursydd med vackert lagda veck i ryggen. Var det kallare kunde hon ha en jacka i samma stil. Den knäpptes med hakor och hyskor fram, men tidigare hade den snörts ihop med snören och öglor.

Hon hade en kjol, som ofta var vävt i ett speciellt randigt tyg, och över kjolen ett förkläde. Under kjolen lyste de röda strumporna som var typiska för dräkten.

På huvudet hade hon en liten mössa, som knöts med en vackert band under hakan. Klädedräkten var dekorerad med vackra broderier.

En dräkt till varje högtid
Det var inte nog med att man skulle ha en riktigt fin dräkt. Om man var riktigt förnäm, som bergsmanskvinnorna ofta var, skulle man också ha en särskild dräkt till varje speciell högtid. Man skulle ha en dräkt för sommaren, en för vintern, en för nattvard, en för sorg. De fattiga hade ofta ingen sockendräkt, utan använde de finaste kläder de hade råd med.

Köpetyger
Under 1800-talet ändrades kläderna. Redan på 1840-talet blev den hela klänningen modern hos kvinnorna i bergsmanssocknarna. Klänningen sys i rutiga tyger. Ett stort antal nya tyger och modeller fanns att köpa och kvinnorna lärde sig snabbt att både väva tygerna och sy modellerna.

 
Kvinnans dräkt
Ill: William Eriksson
Kvinnodräkten. Kvinnorna klädde sig i sin sockendräkt på söndagarna när man skulle till kyrkan och träffa byns andra invånare.