Recepten är tagna från tidskriften "Forntida teknik" nr 2/89-1/90.

Stuvade abborrar
Rensade och flådda abborrar fylls med sönderdelad ängssyra och ställs tätt i en vid form eller gryta. Häll över en blandning av vatten och mjölk och låt fisken få sjuda i 5-10 minuter.

Rostvälling
Rosta försiktigt lite kornmjöl i ett kärl tills det börjar ändra färg. Rör om hela tiden så att det inte bränner vid. Vispa ner vatten eller mjölk när mjölet och kärlet svalnat något. Låt sedan vällingen få koka upp under omrörning.

Lingongröt
Koka krossad råg eller vete i vatten. Blanda ner rikligt med färska eller torkade lingon och hackade äpplen. Koka försiktigt tills äppelbitarna blivit mjuka. Servera gröten med många smörklickar.

Fisk i kokgrop
En urtagen fisk fylls med gröna växter. Till torsk passar till exempel lök, penningört och blad av målla; till gädda lök, vattenkrasse och jordreva. Fisken läggs in i näverflak, som dessförinnan blötlagts för att mjukna. Paketet görs så tätt som möjligt och knyts till med vidjor.

Stenar värms i eld någon timme innan tillagningen. När de är ordentligt varma (i mörker kan man se att de börjar glöda) läggs de under fiskpaketet i en grop. Det är viktigt att nävern runt fisken är fuktig så att den inte tar eld. Över gropen läggs grästorvar. Tillagningstiden är beroende av fiskarnas vikt och stenarnas värme och antal. Totalt 8 knytnävsstora stenar, 4 under och 4 över paketet, kan ge en kokningstid på cirka 1 timme för 2 kilo fisk. Fisken är färdig när köttet släpper från benen.

Istället för näver kan stora gröna blad användas till paketet. Det går även att använda mindre blad, t.ex. björkblad, och isolera fisken från de heta stenarna med dem. Fisken kan då få smak av bladen.