Sigurdsagan var en känd och spridd berättelse under yngre järnåldern. I sagan spelar smeden och smidet en central roll. Det är inte så konstigt att Sigurd Fafnesbane förekommer på flera runstenar i gästriketrakten, där järnet spelat en så betydande roll.

Det ligger flera runstenar med Sigurdsmotiv längs den transportled som man tror att järnet forslades på neråt landet från Gästrikland.

Sigurdsagan
Sigurd blir lärling hos dvärgen Regin. Som de flesta av sagans dvärgar var han smideskunnig – och det var inte det sämsta. De magiska smedernas mystiska makt över den hårda metallen var på den här tiden redan känd sedan årtusenden. Som Regins fosterson, spelar Sigurd huvudrollen i ett tragiskt släktdrama.

Ett utterskinn fyllt med guld
Det börjar med ett mord. Sigurds ene fosterfarbror, Otr, dödas av en lömsk figur som heter Loke. Han är visserligen en gud, men döms ändå att betala skadestånd i form av ett utterskinn fyllt med guld. Detta tillfaller Otrs och Regins far, som heter Reidmar. Men nu dödar en annan av Regins bröder, Fafne, sin egen far Reidmar och tar allt guldet själv.

Draken vaktade guldet
En dag får Sigurd höra att Reidmars baneman ligger i en drakes skepnad och ruvar på den väldiga guldskatten ute på Gnitaheden. Hämnd? Sigurd tvekar. Han har visserligen börjat känna starkt för sin nya, och tyvärr stadigt krympande familj, men här talar vi om en vildsint drake, stor som ett hus och med klor på minst en meter.

Det magiska svärdet Gram
Regin övertalar dock Sigurd att gå i strid med Fafne, och ta tillbaka guldet. Som vapen smider han Sigurd det magiska svärdet Gram, med vilket man praktiskt nog kan klyva ett städ. Det skall komma väl till pass.

Draken dödas
Ute på Gnitaheden gräver Sigurd en grop där han sätter sig och passar på draken. När Fafne kommer ringlande över gropen, sticker han rappt sitt skarpa svärd rakt genom drakens buk. Detta sluga hjältedåd gör i ett slag Sigurd mäkta berömd och han får tillnamnet Fafnesbane.

Drakens hjärta steks
Sigurd kommer hem med sin häst Grane lastad tungt med en fantastisk guldskatt och drakens utskurna hjärta. Regin ber honom att steka hjärtat över elden. Under stekningen råkar en droppe drakblod av misstag stänka upp på Sigurds tunga, vilket får märkliga effekter.

Plötsligt kan han höra vad fåglarna säger – och fåglarna varnar Sigurd för att Regin är svekfull och planerar att ta livet av honom och ta hela skatten själv. I ilskan dödar då Sigurd sin fosterfar Regin och flyr med guldet.

Sigurd mördas
Som välbeställd ungkarl kommer han till en borg där han förälskar sig i kungadottern Gudrun. Men levde de sedan lyckliga i alla sina dagar? Gudruns bröder, förblindade av girighet, mördar den stackars Sigurd och guldet fortsätter sin blodsbestänkta vandring tills det slutligen sänks i floden Rhen.

 

Hjältens svärd. Var det så här Gram såg ut? Du kan i alla fall se detta svärd i Länsmuseets utställning "Spår av liv".