Erskine i Järnriket


Länsmuseet Gävleborgs arbete med industrihistoriska miljöer i Järnriket tar sig många uttryck. Just nu har uppmärksamheten riktats mot modernismens arkitektur.

Häromåret presenterades Martin Åhréns bok Det nedlagda mönstersamhället – Ralph Erskine och Gästrike Hammarby 1947–2005, som är en djupdykning i uppbyggnaden och utvecklingen av Ralph Erskines Gästrike Hammarby.

Nu kommer Ralph Erskine – ArkitekTur i Gästrikland och Bergslagen, där vi i guidebokens form ger korta introduktioner till alla och envar som är intresserade av historia, arkitektur och trevliga utflykter.

Boken är tänkt att guida läsaren till alla de platser i Gästrikland och Bergslagen som bär spår av Ralph Erskine. Några är uppmärksammade sedan länge medan några är lite svårare att hitta till. Avsikten är att fördjupa kunskaperna om hans produktion i Bergslagen och väcka lusten att besöka dessa egensinniga och karaktärsfulla platser. De representerar något av det mest spännande som går att finna inom den moderna svenska arkitekturen.

De platser som lyfts fram i skriften är: Ockelbo, Gyttorp, Avesta, Storvik, Jädraås, Fors, Sandviken, Hedesunda, Gästrike Hammarby och Fagersta.

Guiden är producerad av Länsmuseet Gävleborg med stöd från Bergslagssatsningen.
Boken finns att köpa i länsmuseets butik samt på turistbyråerna i Gästrikland och kostar 100 kronor.